Eindelijk een artikel over Japan en dan ga je het hebben over toiletten? Ja inderdaad, want dat is een hele ervaring in Japan. 

Je hebt ze in allerlei verschillende uitvoeringen in Japan, maar ze zijn allemaal even boeiend. Laten we beginnen met de minst hygiĆ«nische om er lekker in te komen. Het gat in de grond, wel met opspat randje, maar voor de rest is het eigenlijk een gat in de grond. Die kan je natuurlijk ook vinden in China of op het platteland van Frankrijk, maar deze waren toch nog vrij luxe. Ze hadden natuurlijk wel een doorspoelsensor en in tegenstelling tot in China, mag het toiletpapier doorgespoeld worden. Het is natuurlijk even wennen als westerling, gehurkt in zo’n hokje, maar dit went verrassend snel.

Na het betoog over gaten in de grond wil ik jullie op het hart drukken; die waren er niet erg veel. Al op de eerste dag moest ik een kleine kreet onderdrukken toen ik ging zitten en de bril warm bleek te zijn. Vervreemdend, maar naar mate de reis vordert hoop je er soms zelfs op. Het verwarmen van de bril gaat via een controlpanel, waar een cockpit nog een puntje aan kan zuigen. Overal is een knopje voor. Vier knopjes  voor verwarmen van de bril (aan, uit, koud naar warm). Allerlei bidet sproei stand knopjes. Maar interessanter de 4 doorspoelgeluid knopjes.


Het vreemde aan het doorspoelgeluid knopje is, dat het niet echt klinkt alsof de wc doorspoelt. Je kan het geluid harder en zachter zetten. Als je dus ergens zit en je hoort in het hokje naast je ineens heel hart wc geluid, weet je dat iemand daar flink bezig is. Dat mist dus waarschijnlijk z’n doel, want de bedoeling is dat een vrouw schattig blijft, want vrouwen poepen niet. Of dat willen ze graag geloven in Japan.

Een wc-papier doseerder ben ik op 1 plek tegen gekomen. Je drukt op een knopje en de wcrolhouder doseert een perfect stukje voor je en scheurt het voor je af. Mijn dag kon niet meer stuk, helemaal niet toen ik ook eindelijk ontdekte, dat ik altijd verkeerd op de wc gezeten heb. Moeten je voeten op de grond blijven staan? Wow!

Maar dat is nog niet alles, want een spoelbak met een kraantje was de vondst van de vakantie. Waar bleef die bij ‘het beste idee van Nederland’.  Als je doorspoelt wordt de spoelbak gevuld via het kraantje en kan je dus meteen je handen wassen.

Mocht je als ras echte Nederlander binnenkort naar Japan gaan, toiletpapier is dunner dan 1 laags, het is maar dat je het weet. Openbare toiletten zijn allemaal gratis en ontzettend schoon, zelfs op de meest onverwachte plaatsen.

Wat is Japan toch awesome!