Eigenlijk sta ik nooit op de weegschaal, want als ik vind dat ik er mooi uit zie in de spiegel, dan is dat toch goed? Wat kan een cijfertje op een display me dan leren. Waarschijnlijk niets.

Vorige week was ik weer in het ziekenhuis voor mijn halfjaarlijkse controles. “Mevrouw, kunt u even op de weegschaal gaan staan.” Dit keer was ik wel nieuwsgierig, had me niet meer gewogen sinds de vorige keer in het ziekenhuis en in de tussentijd ben ik gaan sporten. Van helemaal geen beweging naar drie keer in de week.

Met alle kleren inclusief schoenen de weegschaal op. 3 kilo zwaarder dan een half jaar geleden. “WAT!” dat was wel even schrikken. Ik heb geleerd, dat je je niet druk moet maken om dit soort verschijnselen. Spieren zijn zwaarder, dan vet. Waarschijnlijk is mijn vetpercentage dus wel lager geworden in de tussentijd. Als je lang niet sport schijn je minder gycogeen op te slaan, wanneer je dan meer gaat sporten, dan vergroot je lichaam je hoeveelheid gycogeen, zodat je langer uit dit potje kan putten. Na verloop van tijd veranderd dit weer en zal je als je potje gycogeen op is gewicht verliezen.

Ik ben natuurlijk ontzettend benieuwd of dit zo werkt. Ik zou zelf wel zo’n 15 kilo minder willen wegen, al is dit natuurlijk een onwijze opgave. Ook wil mijn arts liever dat ik iets meer blijf wegen, dus misschien moet ik dan met 10 kilo genoegen nemen. Het belangrijkste voor mij is dat ik op een gezonde manier afval. Gezond en gevarieerd eet ik al jaren, ik ga nu alleen voor ietsje minder calorieën per dag. Voor de rest 1 uur salsa, 1 uur kunstschaatsen en een half uur sportfysio in de week en op alle doordeweekse dagen nog een korte intensieve fietssessie van 20 minuten.

Ik ben benieuwd. Zal een update plaatsen over een paar weken.

image