Toen ik nog een onwetende kinderloze twintiger was zag ik wel eens een zwangere vrouw lopen en het viel me op dat zij vaak aan hun buik zitten. Nu ben ikzelf zwanger van mijn tweede en vind ik het tijd om te eens te vertellen om welke redenen zwangere vrouwen aan hun buik zitten.

Blijdschap

Natuurlijk is er in de prille zwangerschap nog niet echt een reden om aan je buik te zitten, behalve dan dat je bang bent dat mensen het zullen zien en dat je door ongeloof en geluk soms even over je buik wrijft. Veel mensen zullen denken dat dit de enige reden is gedurende de zwangerschap om over je buik te wrijven, maar dat is zeker niet het geval.

Support

In het tweede trimester kan de groei van de buik ineens heel snel gaan. Tijdens het opstaan, lopen of zelfs zitten kunnen de onderste buikspieren of rugspieren opspelen. Het kan dan soms heel aangenaam zijn om met je handen wat van het gewicht van de spieren weg te nemen.

Gevoelige huid

Als je buik groeit, rekt ook je huid uit. Dit zorgt soms voor een gespannen gevoel en soms voor een kriebelig gevoel. Zacht wrijven kan deze kriebel verlichten.

Harde buiken

Je baarmoeder heeft ook tijdens de zwangerschap soms al wat samentrekkingen, dit geeft ‘harde buiken’. Dit is precies wat de naam doet vermoeden. Je hebt dan een hele vreemde harde buik, alsof er een voetbal onder je huid zit. Dit gespannen gevoel neemt naar verloop van tijd af, maar het is soms wel prettig om een beetje tegendruk of wrijving op de harde bal te hebben.

Karate trappen

Als de baby groter wordt dan worden ook de karate trappen steeds harder. Als je even niets gevoelt hebt en een hand op je buik legt is de kans groot dat je een schop tegen je hand voelt. Dit is dus een mooie bevestiging dat alles goed gaat daarbinnen. Verder werkt het soms ook de andere kant op. Als de kleine maar door gaat met heel hard trappelen, dan is wat tegendruk niet zo gek. Sommige trappen kunnen flink hard aankomen namelijk!